Edemul este determinat de acumularea anormală de fluide în organism. Acumularea se produce sub piele, în țesuturile care se găsesc în afara sistemului circulator. Cele mai frecvente edeme apar la nivelul picioarelor și gambelor, dar edemele pot apărea și la nivelul mâinilor, brațelor, feței, abdomenului (când se numește ascită) și în jurul plămânilor (când se numește efuziune pleurală).

Cauze

Edemele pot fi determinate de următorii factori:
favicon16 cancerul, în special de rinichi, ficat, ovar și sân
favicon16 anumite tipuri de chimioterapie, printre care cisplatin (Platinol) și docetaxel (Taxotere)
favicon16 alte medicamente printre care corticosteroizii, terapia de substituție hormonală, medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (ca de exemplu ibuprofen sau naproxen) și unele medicamente antihipertensive
favicon16 nivelul scăzut de proteine în sânge, datorită unei stări de nutriție deficitară
favicon16 inactivitatea fizică poate determina acumularea de fluide la nivelul picioarelor și gambelor
favicon16 afectarea rinichilor, ficatului sau inimii

Simptome

Persoanele cu edeme pot avea următoarele simptome:

favicon16 senzație de piele pufoasă, transpirată sau de “greutate”
favicon16 senzație că pantofii, hainele, inelele sau ceasurile sunt prea strânse
favicon16 reducerea flexibilității articulațiilor de la nivelul mâinilor sau de la nivelul picioarelor, cum ar fi articulațiile de la coate, genunchi, coate, pumn, degete
favicon16 pielea lucioasă, întinsă sau rigidă
favicon16 când pielea este apăsata rămâne o “depresiune” temporară (așa numitul godeu). Dacă edemul este sever și este instalat de mult timp acesta devine rigid iar godeul nu mai apare atunci când pielea este apăsată.
favicon16 creștere bruscă și rapidă în greutate
favicon16 scăderea cantității de urină

Diagnosticul

Pentru a diagnostica corect edemul, medicul trebuie să efectueze un examen fizic prin care să verifice dacă pielea care acoperă zonele umflate lasă godeu când este apăsată și poate pune întrebări despre creșterea recentă în greutate, despre faptul că hainele sau bijuteriile au devenit mai strâmte precum și despre alte simptome. De asemenea medicul poate recomanda teste de sânge și urină precum și radiografii.

Tratamentul

Reducerea efectelor adverse numită și managementul simptomelor, îngrijirea paleativă sau suportivă sunt o parte importantă a tratamentului și a îngrijirii pacienților oncologici. Vorbiți cu echipa medicală care vă îngrijește despre toate simptomele pe care le aveți, inclusiv simptomele noi apărute sau orice modificare a simptomelor deja existente.
Tratamentul edemelor se concentrează pe cât posibil pe corectarea cauzei care a determinat apariția edemului. Edemul determinat de medicație sau de nutriție deficitară este reversibil la anumite persoane. Edemul determinat de cancer sau de afectare renală, hepatică sau cardiacă poate fi mai dificil de tratat și poate deveni permanent. Următoarele sugestii vă pot ajuta în reducerea edemului și scăderea în intensitate a simptomelor:

favicon16 mâncați o dietă echilibrată
favicon16 reduceți cantitatea de sare din dietă
favicon16 mergeți pe jos sau faceți alte exerciții fizice care să ușureze întoarcerea fluidelor înapoi către inimă
favicon16 mențineți ridicată zona afectată atunci când sunteți așezată sau întinsă
favicon16 evitați statul în picioare pentru perioade lungi de timp sau statul picior peste picior
favicon16 purtați ciorapi de compresie sau mâneci elastice pentru a împinge fluidele înapoi în sistemul circulator
favicon16 nu reduceți cantitatea de apă sau alte lichide pe care o beți fără a consulta un medic
favicon16 întrebați medicul dvs dacă terapia fizică sau ocupațională vă poate ajuta
favicon16 mergeți la un cabinet specializat pentru drenaj limfatic unde masajul de drenaj este efectuat de personal specializat, personal care vă poate învăța cum să vă îngrijiți edemul apărut și să vă protejați de complicații