Masajul de drenaj limfatic este esențial în reducerea edemului limfatic și totodată „standardul de aur” în tratamentul acestuia
Pașii recomandați pacientului pentru drenajul limfatic
Se prezintă la prima ședință care constă într-o evaluare a stadiului edemului limfatic. Kinetoterapeutul îi explică pacientului în ce constă drenajul limfatic, ce manevre și procedee o să execute, evaluează stadiul edemului în funcție de dimensiune, durata și evoluția în timp a acestuia
Se stabilește împreună cu pacientul tratamentul terapeutic: numărul de ședințe necesare precum și durata lor
Încurajăm pacientul să pună toate întrebările pe care le consideră necesare pentru a afla tot ce îl interesează
Alege varianta rapidă şi fă-ţi o programare completând câmpurile de mai jos. Receptia te va contacta în maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale
[formlightbox_call title="Programare" class="1360028698429"]
Programare
[/formlightbox_call] [formlightbox_obj id=”1360028698429″ style=”width:600px;” onload=”false”][contact-form-7 id=”1727″ title=”Programare”][/formlightbox_obj]Ce este și cum se face drenajul limfatic?
În cadrul Centrului Medical drenajul limfatic se efectuează manual.
Acest lucru este foarte important pentru pacient, deoarece fiecare pacient are particularitățile lui: edemul limfatic este mai mare sau mai mic, mai nou sau mai vechi, dureros sau nedureros. Uneori edemul limfatic încă nu s-a format și pacientul dorește să preîntâmpine apariția lui.
Prin manevrele de drenaj limfatic se acționează sub forma unei pompe; se fac presiuni ușoare, circulare și efectuate în sensul acelor de ceasornic.
Se acordă o atenție sporită porțiunilor proximale ale membrelor și mușchilor din cauză că, în aceste zone, se află o concentrație mare de țesut limfatic.
Drenajul limfatic se începe întotdeauna cu baza gâtului (subclavicular), se continuă cu gâtul și capul, indiferent dacă zona afectată este membrul superior sau inferior. Efectuarea drenajului limfatic se adaptează permanent la evoluția edemului limfatic. Întotdeauna la sfârșitul fiecarei ședințe de drenaj limfatic se face bandajarea membrului respectiv cu bandaje speciale.
De asemenea, pacienții cu o perioadă prelungită postoperatorie (de la 3-6 luni până la 1 an), dacă nu beneficiază de tratament de specialitate, prezintă redori articulare, cele mai frecvente fiind la nivelul articulației scalpulo-humerale (articulația umărului). În acest caz elementele de kinetoterapie sunt aplicate pentru refacerea funcției articulare.
Întrebări frecvente despre drenajul limfatic
Care este procedura?
Care este procedura?
Pentru drenajul limfatic pacienta trebuie să aibă acordul scris de la medicul oncolog, după care se face o programare pentru evaluare. După evaluare, împreună cu kinetoterapeutul se stabilește numărul de ședințe ce trebuie efectuate precum și frecvența acestora. După finalizarea ședințelor de masaj se recomandă pacientelor purtarea unui manșon realizat dintr-un material special care are atât rol de protecție, cât și rol compresiv.
Se poate achiziționa fiecare ședință în parte sau un abonament la care puteți beneficia de un discount cuprins între 5% și 15% în funcție de tipul de abonament achiziționat. Frecvența ședințelor de drenaj limfatic, precum și durata lor se stabilește împreună cu fiziokinetoterapeutul, în funcție de mărimea edemului și de caracteristicile lui.
Cât durează o ședință?
Cât durează o ședință?
Ședința durează între 30 și 50 minute în funcție de necesitate.
Ce trebuie să facă un pacient?
Ce trebuie să facă un pacient?
Pacientul trebuie să se programeze pentru o ședință de evaluare a stadiului edemului limfatic. În cursul acestei ședințe fiziokinetoterapeutul îi explică pacientului în ce constă drenajul limfatic, ce manevre o să-i facă, îi evaluează stadiul edemului în funcție de dimensiune, durată și evoluție și stabilește împreună cu pacientul cea mai buna abordare terapeutică, numărul necesar de ședințe, frecvența acestora, etc.
Cine efectuează ședințele, un medic oncolog sau kinetoterapeut?
Cine efectuează ședințele, un medic oncolog sau kinetoterapeut?
Ședințele de drenaj limfatic sunt efectuate de către un fiziokinetoterapeut cu studii și experiență în domeniu.
De ce este necesară ședința de evaluare?
De ce este necesară ședința de evaluare?
Ședința de evaluare este necesară pentru evaluarea stării de sănătate a pacientului, evaluarea edemului limfatic, a indicațiilor și contraindicațiilor tratamentului și estimarea numărului și duratei ședințelor de drenaj limfatic și mai ales ca pacientul să înțeleagă despre ce este vorba.
De unde se pot achiziționa produse adjuvante (manșoane, ciorapi, mâneci, etc)?
De unde se pot achiziționa produse adjuvante (manșoane, ciorapi, mâneci, etc)?
În cadrul Centrului Medical Domina Sana puteți găsi o varietate de articole necesare pentru drenajul limfatic, produse de firme de renume internațional în domeniu.
În Clinica Domina Sana se face manual sau cu un aparat?
În Clinica Domina Sana se face manual sau cu un aparat?
Drenajul limfatic se face doar manual, așa cum este indicat în cazul edemelor limfatice patologice, de către un fiziokinetoterapeut cu studii și experiență în domeniu.
În general, dar mai ales în cazul edemelor apărute în cadrul unei boli, se recomandă doar drenajul limfatic manual, pentru că el trebuie adaptat permanent de către kinetoterapeut la starea și evoluția edemului fiecărui pacient în parte.